Nieuws
EHBO, Reanimatie & AED en Baby & Kind
Het Rode Kruis biedt verschillende EHBO-cursussen. Bijvoorbeeld uitgebreide EHBO, Reanimatie & AED en Baby & Kind. Zowel online als klassikaal.
Scan de QR-code en kies de cursus die bij jou past!
Kijk ook op: shop.rodekruis.nl/districten/noord-en-midden-limburg
Save the date: griep- en pneumokokkenvaccinaties
De griep- en pneumokokken vaccinaties zullen op vrijdag 1 november 2024 gezet worden. Indien u in aanmerking komt voor een vaccinatie zult u medio oktober de uitnodiging ontvangen. Wij willen u vriendelijk verzoeken om met deze datum rekening te houden. Indien u echt niet kunt op deze datum, dan kunt u na 1 november contact opnemen met de praktijk. Wij vragen u om niet eerder naar de praktijk te bellen of te mailen om de drukte aan de telefoon en in de mail zoveel mogelijk te beperken.
Wij zullen dit jaar nog maar twee tijdvakken aanhouden, namelijk één tijdvak voor degenen die alleen een oproep krijgen voor de griepprik en één tijdvak voor degenen die een oproep krijgen voor zowel de griep- als de pneumokokkenvaccinatie. Hiermee willen wij onnodige drukte aan de telefoon voorkomen.
Vakantie
Van maandag 23 december t/m vrijdag 27 december 2024 zijn wij gesloten wegens vakantie. Tijdens onze vakantie wordt er op 23, 24 en 27 december voor spoed waargenomen door:
Huisartsenpraktijk Diederen
Daalakkerstraat 24
6085 BP Horn
Telefoonnummer: 0475-581 345
www.huisartsenpraktijkdiederen.nl
Op feestdagen, in de avond, nacht en weekenden kunt u terecht bij de centrale huisartsenpost in Roermond. Telefoonnummer: 0475-771771.
Van 30 december 2024 t/m 3 januari 2025 zullen wij waarnemen voor Huisartsenpraktijk Diederen. Tijdens de waarneming zal het in beide praktijken drukker zijn. Wij willen u vragen om daar rekening mee te houden. We danken u alvast voor uw begrip.
Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)
Een persoonlijke gezondheidsomgeving is een website of app waar u uw medische gegevens kunt bekijken. Vaak kunt u zelf ook gegevens over uw gezondheid toevoegen die u zelf meet. Bijvoorbeeld uw bloeddruk of gewicht. Door uw gezondheidsgegevens op één plek te verzamelen, krijgt u meer grip op uw gezondheid. Zo werkt het:
- Ga naar www.pgo.nl voor een overzicht van PGO’s
- Kies een PGO en maak een eigen account aan
- Zoek uw huisarts, ziekenhuis of therapeut op in uwPGO
- Verbind uw PGO met uw huisarts, ziekenhuis of therapeut
Vragen? kijk op www.pgo.nl voor algemene informatie en veelgestelde vragen. U kunt ook gratis de DigiHulplijn bellen op 0800-1508 voor hulp bij installatie van de PGO app, het aanmaken van een account of het gebruik van DigiD.
Stichting MedMij heeft regels gemaakt over het veilig uitwisselen van medische gegevens. PGO’s en zorgverleners met een MedMij-label volgen deze regels.
HPV18+ campagne
Er is een landelijke vaccinatiecampagne HPV18+ voor mannen en vrouwen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, die nog niet of niet volledig gevaccineerd zijn tegen het Humaan Papillomavirus (HPV). HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina en baarmoederhals veroorzaken.
Voor een goede bescherming tegen HPV heb je minimaal 2 vaccinaties nodig, waarbij er rekening gehouden dient te worden met een interval van minimaal een half jaar. Om er zeker van te zijn dat jongeren kosteloos gevaccineerd zijn, dienen zij vóór 12 juni de eerste HPV vaccinatie te hebben ontvangen. De GGD Limburg Noord heeft van 24 april t/m 7 mei extra vaccinatielocaties opengesteld op verschillende plekken in de regio.
Meer informatie over HPV, HPV vaccinatie en de vaccinatie locaties kun je hier vinden.
Poli bloedafname Laurentius Ziekenhuis Roermond
Per 1 april 2023 gaat de poli bloedafname in het Laurentius Ziekenhuis Roermond volledig op afspraak werken. Dit geldt voor alle aanvragen voor bloedafname. Met deze aanpassing werkt het ziekenhuis uniform aan de overige bloedafnamediensten in de regio.
U kunt via het patiëntenportaal van het ziekenhuis (www.lzr.nl/mijnlzr) een afspraak inplannen voor bloedafname. Lukt het niet? Dan kan er telefonisch een afspraak gemaakt worden (0475-383079).
Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg (CJG-ML)
Het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg (CJG-ML) biedt verschillende vormen van opvoedondersteuning aan ouders en jeugdigen (van zwangerschap tot 18-23 jaar).
Bij kleine en complexe opvoed- of opgroeivragen onderzoeken ouder(s) en jeugdigen samen met de jeugd- en gezinswerker wat er nodig is. Thema’s kunnen onder andere zijn: eetpatronen, slapen, ongehoorzaamheid, pesten, echtscheiding, grenzen stellen, slaapproblemen en rouwverwerking. Samen ga je aan de slag. Ondersteuning kan kortdurend zijn, maar als het nodig is ook voor een langere periode.
Vanaf maart 2022 is Annemie Bassant als praktijkondersteuner-jeugd (POH-Jeugd) verbonden aan de praktijk. Met haar jarenlange ervaring heeft zij al veel ouders, jeugdigen en gezinnen kunnen helpen. Heb jij een vraag die je graag met Annemie wilt bespreken? Neem dan contact op met de huisarts.
Meer informatie over locaties, openingstijden en inloopspreekuren vind je op de website.
Telefoon: 088-43 88 300
Website: https://www.cjgml.nl/leudal/
Mantelzorgers van mensen met dementie
Welzijn: Start Welzijn op Recept: Positieve kijk op gezondheid
Huisartsen zien regelmatig patiënten die klachten hebben waar niet enkel een medische oorzaak onder ligt. De klachten worden dan mede veroorzaakt door problemen in het leven van alledag, zoals ingrijpende gebeurtenissen, relatiespanningen, financiële zorgen, een zieke partner of eenzaamheid. Deze problemen kunnen voor lichamelijke klachten zorgen zoals vermoeidheid of hoofdpijn maar ook voor somberheid, stress of angstklachten. In deze gevallen is het meestal niet nodig om medicijnen te slikken of een verwijzing te krijgen naar psychologische zorg. Vaak kan iemand beter geholpen worden in het zogenoemde ‘sociale domein’.
Daarom zijn wij sinds april 2022 een pilot in samenwerking met Synthese (Welzijn), het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden Limburg, Centrum voor Jeugd en Gezin, gemeente Leudal, CZ en Meditta begonnen. Wanneer patiënten zich melden bij de huisarts met klachten die mogelijk mede veroorzaakt worden door onderliggende zorgen of spanningen, zullen ze samen het gesprek aangaan hierover. Vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid, zal de huisarts of praktijkondersteuner samen met de patiënt bekijken vanuit welke domeinen er ondersteuningsmogelijkheden zijn.
Deze medewerkers vanuit de verschillende domeinen zijn een aantal uren per week aanwezig in de huisartsenpraktijken waar zij gesprekken met patiënten kunnen voeren. Zij kennen de voorzieningen en initiatieven in het dorp of de gemeente. Afhankelijk van de vraag van de patiënt kan bijvoorbeeld verwezen worden naar een ontmoetingsplek, lotgenotencontact, schuldhulpverlening, groepscursussen, maatjesprojecten of mantelzorgondersteuning. Door de inzet van voorzieningen vanuit het sociaal domein hopen we het welzijn van patiënten te vergroten en hierdoor ook een positievere gezondheid te bewerkstelligen. Na één jaar zullen de resultaten van de pilot geëvalueerd worden.